wtorek, 28 marca 2017

Placuszki bananowe z mąki gryczanej

Placuszki bananowe to znakomity pomysł na rozpoczęcie dnia. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, dlatego z pewnością zdążycie je usmażyć rano (najlepiej smakują jeszcze ciepłe, prosto z patelni). Warto spróbować, bo placuszki są delikatne, puszyste i sycące. Po takim śniadaniu przez długi czas nie będziecie głodni. Takie placki będą też ciekawym urozmaiceniem dla małych niejadków - nie zawierają cukru, białej mąki, ani sztucznych dodatków. Podajcie je z ulubionymi składnikami lub tak jak my, z pomarańczami i odrobiną syropu klonowego.


Składniki (na 15 małych placków):
125g mąki gryczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
175ml mleka (u nas roślinne - owsiane)
30g oleju kokosowego
1 banan
1 pomarańcza
syrop klonowy/miód
olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

1. W misce wymieszaj mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu roztrzep jajko, dodaj mleko i połącz składniki, a następnie wlej je do mąki. Wymieszaj, masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za gęsta, dodaj jeszcze trochę mleka.

2. Olej kokosowy rozpuść w rondelku, banana rozgnieć widelcem, oba składniki dodaj do masy. Wymieszaj. Smaż placuszki na odrobinie oleju kokosowego, 2-3 minuty z każdej strony - do uzyskania złotego koloru. Podawaj z pomarańczą, polane syropem klonowym lub miodem.



5 komentarzy:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter